Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność
Jolka: Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność
x4 − 2x3 − 2x2 + 9 > 0
15 sty 14:30
ABC: Jolka Jolka pamiętasz...
Dane nam było Słońca zaćmienie następne będzie może za sto lat
x
4−2x
3−2x
2+8+1=x
3(x−2)−2(x−2)(x+2)+1=(x−2)(x
3−2x−4)+1=(x−2)[(x−2)(x
2+2x+2)]+1=
(x−2)
2[(x+1)
2+1]+1≥1>0
15 sty 15:54
ite: aresztują Cię czy nie aresztują za takie zagajenie...
15 sty 16:18
ABC:
gdybym użył tego fragmentu "emigrowałem z ramion twych nad ranem" a byłaby niepełnoletnia to do
zapuszkowania
15 sty 16:20
ite: napisałeś całe rozwiązanie tak na wszelki wypadek ? : )))
15 sty 16:21
ABC:
staram się połączyć dygresję jednak z kawałkiem solidnej matematyki
15 sty 16:25
ite:
15 sty 16:36
Jolka: Dziękuję bardzo
15 sty 17:14