Wyznaczyć rzut prostokątny prostej k na płaszczyznę π
Moth: k : (x, y, z) = (1, 0, 0)+r(2, −1, 1)
π : (x, y, z) = (1, 1, 1)+s(1, 1, 0)+t(2, 1, −1), r, s, t ∈ R
Witam bardzo proszę o rozwiązanie powyższego przykładu, abym sam mógł zrobić następne
przykłady.
15 sty 00:01
Pytający:
• p1 = punkt przecięcia prostej k z płaszczyzną π,
• n = wektor normalny płaszczyzny π,
• q = punkt różny od p1 należący do prostej k,
• m = prosta o wektorze kierunkowym n (czyli prostopadła do π) przechodząca przez q,
• p2 = punkt przecięcia prostej m z płaszczyzną π,
• szukany rzut prostokątny = prosta przechodzącą przez p1 i p2
15 sty 01:11