Udwodownienie
Kuba152: Udowodnij, że jeżeli dodatnie liczby wymierne a, b, c spełniają równość :
a2 + b2 + c2 = abc,
to liczba √( a3 + bc )( b3 + ac )( c3 + ab ) jest też wymierna
Próbowałem przeróżnych przekształceń tego pierwiastka lecz nic dokładnego mi nie wychodzi.
14 sty 22:46
ABC:
słabo próbowałeś
natychmiast jest widoczne że :
a
3+bc=(ab−c)(ca−b)
b
3+ac=(bc−a)(ab−c)
c
3+ab=(ca−b)(bc−a)
wymnażamy stronami i koniec
niech tam jedną ci rozpiszę

z warunku masz a
2=abc−b
2−c
2
więc a
3+bc=a(abc−b
2−c
2)+bc=abca−abb−cac+bc=ab(ca−b)−c(ca−b)
14 sty 22:59
Kuba152: Masz rację,
za słabo próbowałem...
Dziękuję !
14 sty 23:04