Jak ugryźć taką całkę?
MatZdzis: Jak ugryźć taką całkę?
R
R=[0,2]x[0,1]
14 sty 21:45
MatZdzis: Jak zrobię tradycyjnie ( tak, jak całki funkcji wymiernych), to dostanę równanie z dwiema
niewiadomymi.
14 sty 21:46
jc: | | dy | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫01 |
| = [ |
| ]y=0y=1= |
| − |
| |
| | (2x−y+2)2 | | 2x−y+2 | | 2x+1 | | 2x+2 | |
| | dy | | 1 | | 1 | |
całka = ∫02 dx ∫01 |
| = ∫02( |
| − |
| )dx |
| | (2x−y+2)2 | | 2x+1 | | 2x+2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| [ln(2x+1) −ln(2x+2)]x=2x=2= |
| (ln 5 − ln 6 + ln 2) = |
| ln 5/3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 sty 22:02
MatZdzis: Dziekuję
14 sty 22:25