Szereg-dylemat :/
Ala: Czy we wzorze na sumę szeregu ważne jest od czego zaczyna się 'n' ?
chodzi mi o to czy jak mam szereg (n=1 do niesk) x
n−1 to mogę przesunąć wskaźnik szeregu na
n=1
czyli szereg gdzie n=2 do niesk wyglada x
n to czy mogę skorzystać ze wzoru na sume szeregu i
wtedy ten szereg gdzie n zaczyna się od 2 równa się
11−x
14 sty 21:40
ite: Wypisz kilka początkowych wyrazów tego pierwszego szeregu zaczynającego się od n=1, potem
wypisz kilka początkowych wyrazów tego drugiego.
Wzór na sumę nieskończonego szeregu jest niezmienny, ale dane to się zmienią. Jeśli dobrze
rozumiem Twoje pytanie.
14 sty 22:33
Adamm:
1. jak go przesuniesz to zaczynasz od n = 0
| | x2 | |
2. suma od n = 2 wynosiłaby |
| (dla |x|<1) |
| | 1−x | |
14 sty 22:35
Ala: Sorry,nieskładnie napisałam..o to mi chodziło
Dzięki!
15 sty 00:15