Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi
Ketrys: Czy dobrze to zrobiłem?:
Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi
xy=1⇔y=
1x
x+y=
52 ⇔y=
52−x
52−x =
1x
.
.
.
x
1 = 2
x
2 =
12
∫
21/2(
52−x−
1x)dx
∫(
52−x−
1x)dx =
52x −
12x
2−ln|x|+C
[
52x −
12x
2−ln|x|]
21/2 = .
52*2−
12 * 2
2 + ln|2| −
| | 8 | | 1 | |
(52*12−12 * 122 + ln|12|)= ... = 1 |
| +ln|2|−ln| |
| | |
| | 9 | | 2 | |
14 sty 20:44
Blee:
dlaczego nagle w przedostatniej linijce masz
+ln|2|

a później
−ln|1/2|
14 sty 20:51
Blee:
i dlaczego robisz ∫ (g(x) − f(x)) dx
gdzie:
f(x) = 1/x
g(x) = 5/2 −x
na jakiej podstawie
14 sty 20:52
Blee:
i trzecia sprawa
zauważ, że ln|1/2| = ln(1/2) = ln(2−1) = −ln2
14 sty 20:53
Ketrys: ponieważ odejmuje funkcje która jest "niżej" od tej wyżej, to jest niepoprawne?
14 sty 20:57
Ketrys: a −ln|1/2| ponieważ przed 2 nawiasem jest −, zmiana znaków.
14 sty 20:59
Blee:
Jak byk masz
−ln|x| w wyniku całki więc czemu później nagle zmieniasz znak na
+ przy
podstawianiu
14 sty 21:04
Ketrys: ....−(52*12−(12)2 * + ln|12|)=...
minus przed nawiasem, zmieniam znaki..
14 sty 21:10
Ketrys: a okej, teraz widze, błąd przy podstawianiu, powinno być ...−ln|2|+ln|1/2|
14 sty 21:12
Ketrys: w wyniku
14 sty 21:12
Blee:
zmień logarytm i masz 'ładniejszą' postać
14 sty 21:16