Baza
Justyna: Dla jakich wartości parametrów a,b,c wektory tworzą bazę przestrzeni 3 wymiarowej.
e1 = [1, −1, 0]
e2 = [1, 0, −1]
e3 = [a, b, c]
Jak mam się do tego zabrać?
14 sty 19:24
Blee:
łatwej sprawdzić dla jakich NIE będzie tworzyć
14 sty 19:30
Blee:
1)
e
3 = k*e
1 ; gdzie k∊R|{0}
czyli, gdy:
2)
e
3 = k*e
2 ; gdzie k∊R|{0}
czyli, gdy:
3)
e
3 = k*e
1 + j*e
2 ; gdzie k,j ∊ R|{0}
czyli, gdy:
| ⎧ | a = k + j | |
| ⎨ | b = −k |
|
| ⎩ | c = −j | |
wtedy te wektory NIE BĘDĄ tworzyć przestrzeni 3−wymiarowej
14 sty 19:33
Justyna: OK chyba rozumiem, ale jak np wyrazić w takiej bazie wektor
[a,b,c]
albo
[a,c,b]
14 sty 19:37
Justyna: Np.
k + j + k + j = a?
14 sty 19:46
ABC:
oblicz sobie wyznacznik macierzy 3x3 zbudowanej na tych wektorach
wyjdzie ci a+b+c , czyli odpowiedź na twoje pytanie:
dla takich dla których a+b+c≠0
14 sty 19:55
Blee:
co
14 sty 19:55
Justyna: Chyba nie rozumiem
14 sty 21:22
Justyna: Znaczy macierz wygląda
[k −k 0]
[j 0 −j]
[k+j −k −j]
chyba o tą chodzi ale nie wiem co z tego wynika
14 sty 21:24
Justyna: .
15 sty 16:08
Blee:
1 −1 0
1 0 −1
a b c
15 sty 16:12
Justyna: Wyznacznikiem tego jest
a+c+b
tak, ale dalej nie rozumiem
jak mam wyrazić w tym wektor [a,b,c]
15 sty 16:28
Blee:
i wyznacznik ma być RÓŻNY od zera
więc każdy wektor RÓŻNY od [k,j, −k−j] będzie spełniał warunki zadania
15 sty 16:35
ABC:
ciężki przypadek ... co rozumiesz przez słowo wyrazić?
interpretacja geometryczna cię interesuje, nie możesz sobie wyobrazić jak wyglądają wektory
[a,b,c]
spełniające warunek a+b+c≠0 ?
15 sty 16:35
Justyna: Po prostu mam przedstawić to jeszcze dla wektorów a,c,b i c,a,b i nie wiem jaka jest róźnica
15 sty 18:03