Wykaż
Dominik: W trójkącie prostokątnym ABC, w którym ∠ACB = 90 stopni, poprowadzono wysokość CD.
Liczby r, r1 i r2 są odpowiednio długościami promieni okręgów wpisanych w trójkąty
ABC , ACD i BCD. Wykazać, że wtedy r + r1 + r2 = |CD|.
14 sty 18:47
a@b:

x+y= c , |CD|=h
W ΔABC : 2r=a+b−c
w ΔADC : 2r
1=x+h−a
w ΔBDC : 2r
2= y+h−b
+ ==============
2(r+r
1+r
2)= (x+y) −c+2h = c−c+2h
r+r
1+r
2=
h=|CD
c.n.w.|
14 sty 20:07
Dominik: W ΔABC : 2r=a+b−c
w ΔADC : 2r1=x+h−a
w ΔBDC : 2r2= y+h−b
Jak się nazywa to twierdzenie według którego takie założenia nastąpiły?
14 sty 21:43
Dominik: Dobra juz wiem, nie ma pytania. Dzieki!
14 sty 22:01
a@b:
14 sty 22:02