matematykaszkolna.pl
Wyznaczniki i macierze ZombieAZA: Mam macierze a do obliczenia wyznaczniki ale waśnie za po mocą tej metody Laplace'a a ja jej nie umiem. a) 3 1 2 −2 0 1 4 −1 2 b) 1 2 −1 3 4 2 1 0 3 2 1 0 1 2 3 −1 c) 1 2 1 0 0 1 1 0 0 0 1 3 4 5 1 0 Jakby mi to ktoś ładnie rozpisał i wytłumaczyłemotka
14 sty 18:24
14 sty 18:59
ZombieAZA: Znaleźć na internecie to i ja mogę a powiedziałam, ze tego nie ogarniam i jakby ktoś na tych przykładach mi wytłumaczył co z czym pomnożyć i wg
14 sty 19:05
Blee: masz tam zaprezentowane na innych przykładach ... masz pięknie 'kolorowo' pokazane Czego KONKRETNIE nie ogarniasz Bo jak na razie to po prostu szukasz 'ciula' co Ci gotowca da
14 sty 19:15
ZombieAZA: Wcale nie szukam takiej osoby. Tam jest pokazane na macierzy 3x3, okeeej a jak robić w innych? Mam z tym problem dlatego piszę jejkuu
14 sty 19:17
Blee: metoda jest prosta −−− doprowadzasz (przekształceniami elementarnymi na wierszach lub kolumnach) do sytuacji że w jakimś wierszu/kolumnie masz jedną liczbę (różną od zera) i same zera. W tym momencie SKREŚLASZ całą tą kolumnę/wierz oraz wiersz/kolumnę w której jest ta liczba i liczysz: 'ta liczba'*(−1)numer wiersza tej liczby + numer kolumny tej liczby* det|macierzy która została po skreśleniu| I metodę powtarzasz
14 sty 19:18
ZombieAZA: I właśnie jak liczę np drugi przykład to wyznacznik wychodzi mi 56 a ma wyjść −8 i dalej nie wiem gdzie mam błąd
14 sty 19:29
ABC: chłopie wejdź sobie tu : https://www.symbolab.com/solver/matrix-determinant-calculator znajdź tam 4x4 wpisz liczby i on ci policzy krok po kroku a liczy właśnie Laplacem emotka
14 sty 20:30
Blee: A skąd mamy wiedzieć co źle (i czy źle) robisz skoro nie pokażesz swoich OBLICZEŃ
14 sty 20:40