matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szeregi
Ala:
Skąd to się bierze? ∑(od 1 do niesk) x
n−1
=
1
1−x
gdzie to −1 znika?
14 sty 17:08
Pytający:
1
∑
n=1
∞
x
n−1
= ∑
n=0
∞
x
(n+1)−1
= ∑
n=0
∞
x
n
=
1−x
14 sty 17:12