Prawdopodobienstwo
bartekkk1: Z talii 24 kart losujemy 4 karty.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że będą to 3 damy i 1 król?
według mnie jest to
A= 4damy * 3damy * 2 damy * 4 bo król = 96
P(A)= 96/10626 ?
14 sty 15:49
Jerzy:
Nie , kolejność jest nieistotna, bo tak założyles licząc |Ω|
14 sty 15:52
Blee:
Dlaczego:
Przy liczeniu #Ω kolejność nie odgrywa roli, ale przy liczeniu #A już kolejność jest brana
przez Ciebie pod uwagę

Bądź konsekwentny − robisz albo tak albo tak
14 sty 15:53
Jerzy:
Przy Twoim liczeniu |A| zdarzenie: (DDDK) jest inne niż np. (DDKD)
14 sty 16:05
Jerzy:
| | 4*(4*3*2*4) | |
P(A) = |
| , czyli konsekwentnie przyjmujemy,ze kolejnosć losowania |
| | 24*23*22*21 | |
jest istotna.
14 sty 16:09
Jerzy:
| | | |
P(A) = |
| , jeśli uznajemy,że kolejność jest nieistotna. |
| | | |
14 sty 16:10
Blee:
Jerzy ... akurat te dwa zdarzenia (16:05) nie są u niego rozróżnialne, jedyny układ jaki ma to
DDDK ale rozróżnia różne kolory dam na tych trzech miejscach ... ale nie uwzględnia różnego
ułożenia K w tych czterech kartach
14 sty 16:51
bartekkk1: przerobiłem parę więcej zadań i już rozumiem

Dobrze wytłumaczyliście. thxx
14 sty 19:00