aksjomat
Wolfik: | | x2+4x+1 | |
Określ liczbę rozwiązań równania |
| =m |
| | x2+1 | |
co dalej?
14 sty 15:24
Jerzy:
x2 + 4x + 1 − mx2 − m = 0 i to równaie musi mieć rozwiazania.
14 sty 15:41
Wolfik: nie mogę tego rozwiązać graficznie?
| | 2x−3 | |
Kiedyś robiłem podobne zad m , dla których równanie, z treścią: f(x)=| |
| | Wyznacz te |
| | x+1 | |
wartości parametruwnanie f(x)=m ma dwa rozwiązania przeciwnych znaków. Tutaj właśnie zrobiłem
to graficznie... w tym przypadku nie mogę rozwiązać graficznie, bo ciężej byłoby to narysować?
a z tego co napisałeś:
(1−m)x
2+4x+1−m=0
Δ≥0
m≠1
?
14 sty 15:50
Jerzy:
Analizuj również przypadek: 1 − m = 0
14 sty 15:53
Wolfik: Δ=16−4(1−m)(1−m)=16−4+4m−4m+4m2=12+4m2≥0
4m2+12≥0
co mi daje analizowanie przypadku 1−m=0?
14 sty 16:01
Jerzy:
Ano tyle ,że dla m = 1 równanie (1 − m)x2 + 4x + 1 − m = 0 ma dokładnie jedno rozwiazanie.
14 sty 16:03
Wolfik: czyli z delty wychodzi mi 4(m2+3)≥0⇒m∊<4,+∞) więc m≠1 nic nie zmienia bo nie jest i tak w
przedziale?
dla m=1 wychodzi 4x=0⇒x=0
14 sty 16:07
Jerzy:
Po pierwsze:
Δ = 16 − (1 − m)
2
Po drugie:
| | x2 + 4x + 1 | |
Dla m = 1 , masz równanie: |
| = 1 , które ma dokładnie jedno rozwiazanie. |
| | x2 + 1 | |
14 sty 16:14
Wolfik: czemu nie jest 16−4(1−m)2?
14 sty 16:24
Jerzy:
Sorry, moja pomyłka
14 sty 16:25
Jerzy:
I jak widać Δ nie jest stale dodatnia, a 16:07 4(x2 + 3) > 0 dla dowolnego x.
14 sty 16:27
Wolfik: z delty wychodzi mi przedział m∊(−1,3>
14 sty 16:30
Wolfik: Mógłbyś mi przedstawić mi cel tego zadania w prostszy sposób, jeśli to w ogóle jest możliwe?
Pogubiłem się już...
14 sty 16:31
Wolfik: w poleceniu nie dopisałem na końcu "w zależności od parametru m", ale to raczej nic nie zmienia
14 sty 16:32
Wolfik: mógłby ktoś pomóc?:(
15 sty 12:15
Jerzy:
Równwnie wyjsciowe jest równoważne równaniu kwadratowemu 15:41 . To oznacza,ze ile rpzwiazań ma
to równanie , tyle samo ma rownanie wyjsciowe, a więc analizujesz liczbę rozwiązń tego
równania w zależności od parametru m.
15 sty 12:40
Jerzy:
Masz równanie kwadratowe , więc ilość jego rozwiazań zależy od Δ.
W szczególnym przypdku analizujesz przypadek: m = 1 , bo wtedy to rownanie staje się równaniem
liniowym i posiada jedno rozwiazanie.
15 sty 12:42
Saizou :
Myślę, że ten sposób przedstawiony przez @
Jerzego jest dobry
Rozwiązujemy normalnie jak równanie wymierne dla x∊R
x
2+4x+1=mx
2+m
(1−m)x
2+4x+1−m=0
Przeprowadzamy analizę rozwiązań
I dla a≠0 ⇒ m≠1 mamy równanie kwadratowe
Δ=4
2−4(1−m)
2=4
2−(2−2m)
2=(4−2+2m)(4+2−2m)=(2m+2)(6−2m)
1
o 2 rozwiązania, gdy Δ > 0 ⇒ m∊(−1;3) (uwzględniamy założenie m≠1)
2
o 1 rozwiązanie, gdy Δ = 0 ⇒ m=−1 lub m=3
3
0 0 rozwiązań, gdy Δ<0 ⇒ m∊(−
∞;−1) ∪ (3; +
∞)
II dla a=0 ⇒ m=1 mamy równanie liniowe
4x+1−1=0
x=0
Zatem z I i II mamy
2 rozwiązania dla m∊(−1;3)\{1}
1 rozwiązanie dla m∊{−1, 1, 3}
0 rozwiązań dla m∊m∊(−
∞;−1) ∪ (3; +
∞)
15 sty 12:46
Wolfik: dla m=1 mamy równanie liniowe, czyli mamy jedno rozwiązanie?
nie za bardzo rozumiem co nam dało wyliczenie tego, że x=0
15 sty 13:06
Saizou :
Funkcja liniowa może mieć
1 rozwiązanie (np. y = x + 3)
0 rozwiązań (np. y = 5)
∞ rozwiązań dla y = 0
Pokazaliśmy, że dla m=1 jest jedno rozwiązanie i wynosi ono x=0
15 sty 13:09
Jerzy:
Nic,pokazaliśmy,że dla m = 1 równanie liniowe ma jedno rozwiązanie,czyli wyjściowe też ma
jedno.
15 sty 13:09
Wolfik: dziękuję...
15 sty 13:25