pawelekcc: wyznacz dziedzine funkcji f(x)= 1/sinx- cos3x i od tego ulamka odejmujem jeszcze tgx
18 lis 21:26
Basia:
x≠(2k+1)π/2 bo w tych p-tach tg nie jest określony
mianownik ≠0
sinx-cos3x≠0
cos(π-x)=-sinx
sinx=-cos(π-x)
-cos(π-x)-cos3x≠0 /*(-1)
cos(π-x)+cos3x≠0
i teraz trzeba zastosować wzór na sumę cosinusów
19 lis 14:57
Basia: i coś mi się widzi że to już nie szkoła średnia
19 lis 14:58
Basia:
a może jednak
cosα+cosβ=2cos(α+β)/2cos(α-β)/2
2cos(π+2x)/2*cos(π-4x)/2≠0
(π+2x)/2≠(2k+1)π/2 i (π-4x)/2≠(2k+1)π/2
π+2x≠(2k+1)π i π-4x≠(2k+1)π
2x≠2kπ i -4x≠2kπ
x≠kπ i x≠-kπ/2
ostatecznie x≠kπ/2 i x≠kπ
uff! mogłam sie pomylic w rachunkach, sprawdz
19 lis 15:13