Zbadaj monotoniczność funkcji za pomocą pochodnej
Adrianna11: Zbadaj monotoniczność funkcji za pomocą pochodnej.
y=2x/x2+x+1
14 sty 12:46
Jerzy:
Potrafisz policzyć tą pochodną ?
14 sty 12:47
Adrianna11: Tak,wyszło mi y'=2(1−x2)/(X2+x+1)2
14 sty 12:50
Jerzy:
OK. Teraz musimy ustalić znak pochodnej. Zauważ,że zależy on tylko od znaku licznika, bo
mianownik jest zawsze dodatni.Ustal w jakich przedziałach licznik jest dodatni, a w jakich
ujemny.
14 sty 12:51
Adrianna11: 2(1−x2)>0/2
1−x2>0
(1−x)(1+x)>o
x=1,x=−1. Jest to poprawny zapis ?
14 sty 13:17
Jerzy:
Nie. x = 1 oraz x = − 1 , to miejsca zerowe licznika i tam są ekstrema lokalne tej funkcji.
Ty masz ustalić znak pochodnej w przeddziałach: ( − ∞,−1) (−1,1) (1,∞)
14 sty 13:24