Probabilistyka
bartekkk1: Probabilistyka !
Określ prawdopodobieństwo warunkowe zdarzeń
P(A|B)
A = wśród 3 kart wylosowanych z małej talii jest dama
B = wszystkie wylosowane karty są kierem
P(A|B)
A = wśród 4 kart wylosowanych z dużej talii wszystkie są tego samego koloru
B = w wylosowanych kartach jest co najmniej jedna figura
14 sty 12:32
Pytający:
Zakładam, że mała talia to 24 karty (4 * {9, ..., A}).
Zakładam, że duża talia to 52 karty (4 * {2, ..., A}).
| | |A∩B| | | |"dama kier + 2 inne kiery"| | | | | 1 | |
• |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | |"3 kiery"| | | | | 2 | |
| | |A∩B| | | |A| − |A∩B'| | |
• |
| = |
| = |
| | |B| | | |Ω| − |B'| | |
14 sty 12:57