stopa procentowa
Jack: Zakładamy 6−miesięczną lokatę o oprocentowaniu zmiennym: miesięczna stopa wynosi 3, 21% w dwóch
pierwszych miesiącach i 3, 5% w pozostałych
miesiącach. Oblicz półroczną stopę oprocentowania, przeciętną miesięczną stopę
oprocentowania i równoważną roczną stopę oprocentowania.
14 sty 10:30
Blee:
I z czym konkretnie masz problem

Byłeś na zajęciach? Zostały podane i zapisane przez Ciebie odpowiednie wzory
14 sty 10:31
Jack: Właśnie ominąłem te zajęcia, stąd moje wątpliwości co do rozwiązania tago zadania
14 sty 10:41
Blee:
no dobrze ... to jakbyś to rozwiązał
14 sty 10:45
Jack: Przeciętna st. oproc.:
(3,21%*(2/12)+3,5%*(4/12))/(6/12)=3,4%
Półroczna st. oproc.:
3,21%*2+3,5%+4=20,42%
Roczna st. oproc.:
20,42*2=40,84%
14 sty 10:48
Blee:
pierwsze równania −−− skoro dzielisz licznik i mianownik przez 12 (liczba miesięcy w roku) to
tak naprawdę możesz sobie tą 12 odpuścić

drugie i trzecie równanie −−−− absolutnie nie

zauważ, że stopa oprocentowania ZAWSZE jest
| | 2 | |
podawana w skali rocznej (dlatego w pierwszym równaniu mnożyłeś przez chociażby |
| ) |
| | 12 | |
Na chłopski rozum −−− jaka instytucja finansowa dałaby lokatę z rocznym oprocentowanie
40%
14 sty 10:55
Amber Gold: wszystko jest możliwe
14 sty 11:03
$$: oj ja pamiętam takie lokaty i jeszcze oprocentowanie overnight było
14 sty 11:21