Probabilistyka
bartekkk1: Probabilistyka !
Określ prawdopodobieństwo warunkowe zdarzeń
P(A|B), P(B|A)
A = wynik na kości sześciennej wynosi 2 lub 3
B = wynik na kości sześciennej jest parzysty
P(A|B), P(B|A)
A = suma wyników na 2 kościach sześciennych wynosi więcej niż 7
B = wynik na jednej z kości wynosi więcej niż 3
P(A|B), P(B|A)
A = suma wyników na 2 kościach sześciennych wynosi 7
B = wynik na pierwszej kości wynosi więcej niż 3
P(A|B)
A = wśród 3 kart wylosowanych z małej talii jest dama
B = wszystkie wylosowane karty są kierem
P(A|B)
A = wśród 4 kart wylosowanych z dużej talii wszystkie są tego samego koloru
B = w wylosowanych kartach jest co najmniej jedna figura
14 sty 00:50
Blee:
a)
| | 1 | |
P(A|B) = |
| <−−− trzy parzyste ... jedna spełnia warunek zdarzenia A |
| | 3 | |
| | 1 | |
P(B|A) = |
| <−−− dwie liczby ... jedna spełnia warunek zdarzenia B |
| | 2 | |
inne ... analogicznie
14 sty 01:15