PROBABILISTYKA
bartekkk1: Proszę proszę o próbę rozwiązania zadań,, chociaż poszczególnych dowolnie wybranych

Sprawdzić, czy podany zbiór Σ tworzy σ−ciało nad przestrzenią zdarzeń elementarnych Ω
1. Σ = {{k, k+1, …, n−1, n}: k,n∈N}
Ω = N
2. Σ = {{}, N, {1,2,4,8, … }, {0,3,5,6,7,9,10, … }} = {{}, N, {2
k: k∈N}, N−{2
k: k∈N}}
Ω = N
3. Σ = {{}, N, {0}, {1,2}, {0,1,2}, {3,4,5,6,7,8}, {1,2,3,4,5,6,7,8}, {0,1,2,3,4,5,6,7,8}, …} =
{{}, N} ∪ {{2
k, …, 2
m}, {2
k +1, …, 2
m}: k,m∈N}
Ω = N
4. Σ = {{}, {0}, {1,2,3, …}, {…, −3,−2,−1}, {…, −3,−2,−1,1,2,3, …}}
Ω = Z
5. Σ = {{}, {0}, {1}, {0,1}, (0,1), [0,1), (0,1], [0,1]}
Ω = [0,1]
6. Σ = {{}, {0}, R, (0,+inf), [0,+inf), (−inf,0), (−inf,0], R−{0}}
Ω = R