matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie stycznej
Kon:
Znaleźć równanie stycznej do krzywej y=f(x) w punkcie o odciętej x
0
gdy:
1−x
f(x)= arctg
x
0
= 1
1+x
Mam problem z tym zadaniem ponieważ równanie stycznej wychodzi mi y = −
1
2
x +
1
2
jednak w odpowiedziach do zadania jest y = −x+1.
1
Pochodna funkcji wyszła mi −
x
2
+ 1
Z góry dziękuję za pomoc
13 sty 23:46
Bleee:
Pokaż jak liczysz pochodna
13 sty 23:51
Kon:
1
(1−x)'*(1+x) − (1−x)*(1+x)'
f'(x) =
*
=
(1−x)
2
1+
(1+x)
2
(1+x)
2
1
−2
−2
−2
*
=
=
= −
(1−x)
2
1+
(1+x)
2
(1+x)
2
(1+x)
2
+ (1−x)
2
2+2x
2
1
x
2
+1
14 sty 00:04
Blee:
wygląda dobrze
14 sty 00:18
janek191:
14 sty 09:16