Funkcja
Kuba152: Liczby x1 i x2 są miejscami zerowymi funkcji f(x) = x2 + 4bx + 4c,
a liczby x3 i x4 miejscami zerowymi funkcji g(x) = x2 + 4 cx + 4b.
Wyznacz wszystkie pary (b,c) liczb rzeczywistych, dla których x1x2x3x4 = 16
Po przekształceniach i liczeni z Δ wyszło mi bc = x4
Wiecie może jak inacze można to zrobić ?
13 sty 23:32
Adamm:
x1x2x3x4 = (x1x2)(x3x4) = (4b)(4c) = 16bc = 16
więc bc = 16
ze wzorów Viete'a
13 sty 23:41
Kuba152: Ja to tak zrobiłem lecz nie wiem co dalej
f(x) = x2 + 4bx + 4c
Δ = 16 b2 x2 − 16x2c
x {1}= −4bx−√16b2x2−16x2c2x2
x {2}= −4bx−√16b2x2−16x2c2x2
g(x) = x2 + 4 cx + 4b
Δ = 16c2x2 − 16x2b
x {3}=−4cx+√16c2x2−16x2b2x2
x {4}=−4cx−√16c2x2−16x2b2x2
x{1}x{2}x{3}x{4} = 16
16= −4bx−√16b2x2−16x2c2x2 −4bx−√16b2x2−16x2c2x2
−4cx+√16c2x2−16x2b2x2 −4bx−√16b2x2−16x2c2x2
16bc = 16 x4
bc = x4
13 sty 23:41
Adamm: bc = 1
13 sty 23:41
Jolanta: 16bc=16
bc=1
13 sty 23:42
Bleee:
warunki:
b2 > c
c2 > b
Że wzorów Viete'a
bc = 1
I i teraz patrz jakie pary (b, c) NIE MOGĄ być
13 sty 23:44
Bleee:
Kuba − po pierwsze − jak się liczy Δ i miejsca zerowe (pierwiastki)

Co ten 'x' tam robi
13 sty 23:45
Jolanta: | | c | |
Njaprosciej o ile znasz wzór x1*x2= |
| |
| | a | |
13 sty 23:45
Kuba152: O kurczę

!
racja !
13 sty 23:46
Kuba152: Właśnie nie znałem tego wzoru, ale teraz postaram się go zapamiętać
13 sty 23:46
Kuba152: Dziękuję Wam bardzo
13 sty 23:47
Jolanta: | | −b | |
bo jest na rozszerzeniu i jeszcze x1+x2= |
| |
| | a | |
13 sty 23:48
Kuba152: Znaczy, jestem w klasie z rozszerzoną matematyką lecz dopiero w I i jeszcze tego nie
przerabialiśmy
13 sty 23:50
Bleee:
To po co się zabierasz za zadania których nie rozwiazesz że względu na brak przerobionego
materiału?
13 sty 23:53
Jolanta: Bleee dlaczego b2>c
c2>b
13 sty 23:59
Bleee:
Warunki dla Δ>0
14 sty 00:02
Jolanta: no jasne
14 sty 00:04
Blee:
więc ostatecznie:
b = t ; t<0
(bo dla t≥0 nie spełnione są jednocześnie oba te warunki)
14 sty 00:14