Całka jak ugryźć ?
Lancelot: ∫e−x 32x dx
13 sty 23:08
Bleee:
32x = eln(32x) = e2x*ln3
Wiec jaka całka ostatecznie będzie do policzenia?
13 sty 23:27
Lancelot: ∫e−x+2xln3 ?
13 sty 23:30
Bleee:
A jeszcze prosciej: w potedze masz x(2ln3 − 1)
I podstawienie t = x(2ln3 − 1) − > dx =

dt
13 sty 23:33
Lancelot: To niby można bez podstawiania obliczyć i bez cząstkowej metody, tak nam mówił profesor
13 sty 23:35
Bleee:
Wybacz, nie wiem czy jest metoda cząstkowe, a podstaiwenia oczywiście że nie musisz... dodaje
tylko po to by już w ogóle dojść do całkowicie elementarnej całki czyli ∫ et dt
13 sty 23:47
Bleee:
Mozesz też (jak się bardzo upierasz) pojechać dwa razy przez części, całki na jedną stronę,
podzielić i gotowe
13 sty 23:48
Bleee:
Tfu... Wystarczy raz przez części i całki na jedną strone
13 sty 23:49
Lancelot: A jak to zrobić przez części raz ?
14 sty 01:36
Blee:
u' = e
−x ; u = −e
−x
v = 3
2x ; v' = 3
2x*ln3*2
więc:
∫f(x) dx = u*v + 2ln3∫f(x) dx ⇔ ∫f(x) dx − 2ln3∫f(x) dx = u*v ⇔ (1−2ln3)∫f(x) dx = u*v ⇔
⇔ ∫ f(x) dx = ...
14 sty 02:05
Lancelot: −e−x * 32x +2ln3∫ e−x * 32x
∫e−x * 32x =W
−e−x * 32x + =W(1− 2ln3)
W = ..... / ( 1−2ln3 )
Tak ?
14 sty 08:31
Blee:
da
14 sty 09:01