proste k i l
olala: Na rysunku(link) przedstawiono trójkąt ABC, w którym |AB| = |BC|. Pole tego trójkąta jest równe
27. Przez punkt A poprowadzono prostą l prostopadłą do prostej k. Wyznacz równania prostych k
i l.
https://imgur.com/RKJ02pV
13 sty 23:07
a@b:
1
h=6 P=
|AC|*6=27 ⇒ |AC|=9
2
to A(−9/2, 0) , C(9/2,0)
6
4
Współczynnik kierunkowy prostej k : ak=
=
9
2
3
3
to współczynnik kierunkowy prostej l ⊥ k : al= −
4
prosta k ma równanie : y=ak(x−xB)+yB ⇒ y=.....
prosta l : y= al(x−xA)+yA ⇒ y=.....