kryteria myslalem nad metoda cauchy'ego ale nie jestem pewny
szeregiooo: jaka jest zbieznosc szeregow i jakie kryteria
∞
n=1
13 sty 22:04
szeregiooo: | | 23n | |
na koncu wychodzi mi |
| czy ktos powie czy to dobry wynik?  |
| | 2 | |
13 sty 22:06
jc: ∑ = ?
13 sty 22:08
szeregiooo: n→
∞
tak mi wychodzi jak wiesz jak inaczej to zrobic to prosilbym o pomoc
13 sty 22:10
jc:
lim = granica
∑ = suma
13 sty 22:14
szeregiooo: no tak ale gdy liczymy szeregi uzywamy ∑ ale przy metodzie cauchyego takze limesa, przynajmniej
mnie tak uczono
jesli umiesz to rozwiazac innym sposobem prosilbym o wyjasnienie mi go
13 sty 22:17
jc: Co oznacza notacja ∑ = n ? Chodzi o ten znak równości. Podobnie, co oznacza znak równości
po słowie lim?
13 sty 22:22
szeregiooo: sory bez tego rowna sie zle przepisalem oczywiscie bez tego
13 sty 22:32
jc: Wyraz ogólny →∞, a warunek konieczny mówi, że wyraz ogólny →0.
Wniosek: szereg rozbieżny.
13 sty 22:35