wyznaczyć czy szereg jest zbieżny bądź rozbieżny. chodzi mi tez jakie kryteria
pablogawlo:
∞
| | (n+5)(n+n2) | |
∑ = |
| |
| | 2n4+6n3+3n+5 | |
n=1
13 sty 21:16
ABC:
z porównawczego pójdzie
13 sty 21:17
pablogawlo: umiesz rozwiązać?
13 sty 21:18
Leszek: | | n3 | |
Wymnoz licznik i po uproszczeniu otrzymasz przyblizenie ≈ ∑ |
| ≈ ..... |
| | 2n4 | |
13 sty 21:20
ABC:
pablogawlo umiem ale pytanie czy mi się chce ...
13 sty 21:20
pablogawlo: było by bardzo miło gdyby ci się chciało, ratujesz tym czyjeś zaliczenie
13 sty 21:21
pablogawlo: próbuje porównawczą bo taka jest tez podobno narzucona ale nic nie wychodzi
13 sty 21:30
ABC:
(n+5)(n+n
2)=n
3+6n
2+5n
i szacujesz na przykład tak:
| | n3 | | n3 | | n3 | | 1 | |
≥ |
| ≥ |
| = |
| = |
| |
| | 2n4+6n3+3n+5 | | 2n4+6n4+3n4+5n4 | | 16n4 | | 16n | |
| | 1 | |
i wykorzystujesz fakt rozbieżności szeregu harmonicznego ∑ |
| |
| | n | |
13 sty 21:34
Leszek: | | n3 + 6 n2 +5n | | n3 | |
∑ |
| ≈ ∑ |
| ≈ ∑ ..... |
| | 2n4 +6n3 +3n +5 | | 2n4 | |
13 sty 21:35
pablogawlo: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
dlaczego jednemu z was wychodzi |
| |
| a drugiemu |
| |
| obydwa sa rozbiezne |
| | 16 | | n | | 2 | | n | |
ale czy ta 1/16 i 1/2 ma jakies znaczenie?
13 sty 21:42
ABC:
bo stosujemy nieco inne kryteria , ale szereg i tak jest rozbieżny
13 sty 21:45
pablogawlo: czyli to może sie różnić najważniesze ze wyszlo to ze jest rozbiezny?
13 sty 21:46
ABC:
ja stosuję taką wersję kryterium jak zwykle podaje się na 1 roku studiów technicznych a ta
druga wersja to jest dla mat−fiz−inf bardziej
13 sty 21:49
pablogawlo: i skąd wiedziałeś ze mozesz zastowac znak ≥ skoro nie wiedziałeś czy ciag jest rozbiezny? mnie
uczono ze najpierw sprawdzam "na oko" zbieznosc i w zaleznosci uzywam ≥ gdy rozbiezny lub ≤
gdy zbiezny
13 sty 21:49
ABC:
bo zastosowałem w pamięci tą drugą wersję i dobrałem szacowanie

jak zrobisz 500 przykładów
też tak będziesz umiał
13 sty 21:52
pablogawlo: okej dziekuje bardzo za pomoc
13 sty 21:53