Funkcje
Kuba152: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = log4( x2 + 4x + 20 )
x2 + 4x + 20
Δ= −24
Współrzędna y wierzchołka paraboli
−Δ4a = −(−24)4 = 6
x2 + 4x + 20 ≥ 6
log4( x2 + 4x + 20 ) ≤ log46
Zrobiłem coś takiego ale wydaje mi się, że jest źle. Mógłby ktoś pomóc ?
13 sty 21:05
ABC:
ze wzorów skróconego mnożenia jedź:
x2+4x+20=x2+4x+4+16=(x+2)2+16
czyli zbiorem wartości tej funkcji jest przedział <16,+∞)
przyłóż logarytm i gotowe
13 sty 21:07
Leszek: Dziedzina = R
Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji g(x ) = x2 +4x +20
gmin = 16 , fmin ( 16) = 2 , gmax = ∞ , fmax = ∞
ZW f(x) = ......
13 sty 21:10
Kuba152: Dziękuję !
13 sty 21:24