Kombinacja liniowa wektorów
Mokry: Czy wektor (1,2,2) jest kombinacją liniową wektorów (1,1,1),(0,1,1),(1,0,0)? Jeżeli tak to
znajdź taką kombinację. Czy jest ona jednoznaczna?
No wiadomo, że wektor jest kombinacją, gdy:
(1,2,2) = a1(1,1,1) + a2(0,1,1) + a3(1,0,0)
wtedy
| ⎧ | a1 + a3 = 1 | |
| ⎨ | a1 +a2 =2 |
|
| ⎩ | a1 +a2 =2 | |
Ale nie wiem co z tego wynika,
13 sty 20:44
ABC:
rozwiąż układ jeśli ma jedyne rozwiązanie to kombinacja jest jednoznaczna, jeśli więcej to nie
jest jednoznaczna, jeśli nie ma rozwiązań to nie da się przedstawić
13 sty 20:46
jc: Można na wiele sposobów.
(1,2,2)=(1,0,0)+2*(0,1,1) = 2*(1,1,1) − (1,0,0)
13 sty 20:48
ABC:
tym razem to ja chciałem żeby sam zauważył że pierwszy wektor jest sumą dwóch pozostałych
13 sty 20:50