Trygonometria
000: Wiedząc że tgx =1/3 oblicz wartość 5(2sin2x−1)
13 sty 20:39
Leszek:
| | sin x | | sin x | |
tgx = |
| = |
| = 1/3 ⇒ sin x= ...... |
| | cos x | | √ 1 − sin2x | |
13 sty 20:43
Eta:
dokończ ......
13 sty 20:47
Leszek: Nie jest napisane ze x − to kat ostry ?
13 sty 20:48
Eta:
Nie musi być ( bo masz sin
2x −−− będzie i tak dodatni
13 sty 20:50
Leszek: Zgadzam sie wynik bedzie taki sam , ale bez okreslenia x nie mozna uzywac wizualizacji
geometrycznej trojkata prostokatnego , przynajmniej w profilu rozszerzonym .
13 sty 20:53
Eta:
Etam, etam
13 sty 20:53
Eta:
Ciągle masz bezsensowne uwagi

Wartość sinusa jest taka sama
( wystarczy tylko dorzucić
znak w zależności od ćwiartki ...
13 sty 20:55
ABC:
panowie oficerowie dobrze liczycie?
tg x=1/3 to cos x=3 sinx , to cos2x=9sin2x to 10sin2x=1 to 10sin2x−5=−4
13 sty 20:55
Eta:


racja
ABC
3
2+1= 10 ( a nie 8
13 sty 20:58
Eta:
sin2x= 1/10
w = 1−5=−4
13 sty 21:00
ABC:
13 sty 21:01