dowód
mania: Bok rombu ma długość 10 cm a wysokość jest równa 6 cm
Uzasadnij że przynajmniej jedna z przekątnych jest krótsza niż 11 cm.
Proszę mi pomóc ale bez pitagorasa, bo w ten sposób to umiem, ale jak zrobić bez, twierdzenia
pitagorasa, bo w szkole nie było jeszcze nawet pierwiastków
13 sty 19:52
janek191:
13 sty 20:14
Leszek: Pole rombu P = a*h = 10*6=60 cm2
oraz P = 0,5 d1*d2 = 60 ⇒ d1*d2 =120 = 12*10 = 20*6 = ....
13 sty 20:16
janek191:
I AC I < 20
13 sty 20:21
ABC:
napiszcie dziecku dokładnie o co chodzi

Mania pole tego rombu wynosi 60 więc iloczyn długości obu przekątnych wynosi 120, co wynika z
innego wzoru na pole.
Gdyby obie przekątne były nie krótsze niż 11, to iloczyn ich długości byłby nie mniejszy niż
11*11=121
13 sty 20:26
janek191:
13 sty 20:28
mania: Wiem wyjaśniono mi, dziękuje
13 sty 20:33