pochodna
Dom: Jak rozwiązać tą pochodną
13 sty 19:40
ABC:
a funkcja t jest funkcją ilu zmiennych?
13 sty 19:43
Dom: chyba 1 bo R jest stałą
13 sty 19:45
ABC:
to się kupy nie trzyma, napisałeś δ który to symbol stosuje się dla funkcji wielu zmiennych...
Z jakiego działu to zadanie? Równania różniczkowe cząstkowe?
13 sty 20:21
Jerzy:
1,ale dlatego,że różniczkujemy po R ,czyli zmennej,a nie stałej.
13 sty 20:23
Dom: to zadanie z fizyki i mam błąd pomiaru obliczyć, taki jest zapis wzoru, tam są dwie pochodne
jedna po R druga po C
13 sty 20:32
Leszek: Napisz wzor zaleznosci miedzy wielkosciami fizycznymi t = ..........
| | δt | |
Wyrazenie |
| *R jest jednym z czlonow , aby to obliczyc ze wzoru na t = ....., |
| | δR | |
musisz obliczyc pochodna wzgledem R , wszystkie wielkosci fizyczne w podanym
wzorze t = ..... traktujesz jako zmienne ( po kolei )
13 sty 20:37
ABC:
to wygląda na jakiś kawałek różniczki zupełnej
13 sty 20:39
Leszek: Tak to jest fragment rozniczki zupelnej na podstawie ktorej liczymy bledy pomiarow wielkosci
fizycznych !
13 sty 20:41
ABC:
napisze ci taki typ tylko część a ty się człowieku domyślaj
13 sty 20:44
V: rozstrzelać go tra ta ta ta ta
13 sty 20:46
Leszek: Kolego ABC nie pierwszy raz niestety uczniowie tak pisza .
13 sty 20:47
V: ale nie dziwujta się ludzie, teraz idą na "politechniki" nie mając fizyki przez całą szkołę
średnią
13 sty 20:47
V: a matmę też na aby aby
a rak byle jak
13 sty 20:48
ABC:
to już raczej studenci kolego Leszku niestety ...chyba że jakieś technikum elektroniczne używa
różniczkę zupełną na pracowni
13 sty 20:48
Leszek: Tak , niestety kolega V ma racje , takie czasy .
13 sty 20:49
Dom: Dziękuję pięknie za pomoc

Nieoceniona. Chcecie jeszcze trochę tu napluć na uczniów?
Zastanówmy się skąd się to bierze
13 sty 20:51
ABC:
gdybyś podał całe zadanie co miałeś wyznaczyć to by nie było problemu
13 sty 20:57
Dom: Chyba już zrezygnuję z pytania. Nie chcę panom psuć wieczoru.
P.S gdybym wiedział to bym nie pytał
13 sty 21:00
V: kolego Domie, gdyby ktoś podał ci ostatnie słowo albo kropkę z tytułu pewnej książki, to
wiedziałbyś o jaki tytuł chodzi? To przypomina mi finał Koła fortuny
13 sty 21:03
ABC:
gdybyś był choć trochę przygotowany do zajęć to byś wiedział co chcesz policzyć ale może
najbliższa sesja wyzwoli cię od koszmaru uczenia się definitywnie
13 sty 21:03
Dom: O proszę, pan ABC jaki sfrustrowany życiem widać

szczypta zawiści, troszkę uszczypliwości i
mamy przepis ma mądralę. Panie ABC jak pan nie chcesz pomagać to po co tu jesteś? Wpisałem
fragment zadania, ponieważ myślałem, że wystarczy. Wystarczyło krótkie dopytanie na początku
czy to całe zadanie a ja bym dopisał. Bez zbędnych niemiłych docinek typu "rozstrzelać" czy
życzenia nieudanej sesji. Z obserwacji i doświadczenia wiem, że takim zachowaniem cechują się
ludzie którym baaardzo cięzko przyszło to co mają. Co niejedna sesja poszła nie tak?
13 sty 22:23
Mariusz:
ABC często stosuje ironię ale nie odważyłbym się napisać że nie pomaga
głównie dlatego że nie lubię i nie umiem kłamać
13 sty 22:29
Mariusz:
Wyciągnąłeś taki wniosek tylko na podstawie wpisów w swoim wątku
Ja obserwuje wpisy także w innych wątkach i dość często wpisy ABC były pomocne
13 sty 22:38
Jolanta: Dom chyba niesłusznie napdłeś na ABC to V raczej jest mało nastawiony na pomoc
13 sty 22:44
ABC:
Mariusz dzięki za dobre słowo

ja po prostu od dzieciństwa mówię co myślę i za stary jestem
żeby to zmieniać
A co do tego człowieka to każdy niech sam osądzi jego wpisy 19:40, 19:45, 20:32 na jaką nazwę
to się kwalifikuje
13 sty 22:45
Dom: Nie twierdzę, że nie pomaga, nie znam go. Nie czytam też wielu wątków tutaj więc nie mam
szerszego poglądu. Natomiast jeżeli decydujemy się przyjąć wobec kogoś pewną postawę, to
trzeba się liczyć z tym, że na tej podstawie będziemy oceniani. Oceniłem pana ABC na podstawie
sposobu wyrażania się w moim (jak mniemam) kierunku. A co do mojego wpisu wyżej i @Mariusz w
kontekście twojej odpowiedzi, to jestem w stanie zrozumieć, że kolejne (z perspektywy ABC)
"głupie" pytanie może osłabić. W takim wypadku radzę zrobić sobie przerwę, bo trzeba pamiętać,
mimo że tutaj jesteśmy niejako "bezimmienni" to po drugiej stronie siedzi człowiek i myślę, że
tu tak jak w rzeczywistości powinniśmy się szanować. Nie wiesz kto jest po drugiej stronie i
pewne wpisy po prostu są niepotrzebne, złe, nic nie wnoszące. Ja nie miałem zamiaru prowokować
moi pytaniem, a jedynie szukałem pomocy, tropu do rozwiązania go.
13 sty 22:53
Mariusz:
"ja po prostu od dzieciństwa mówię co myślę"
i takich ludzi ja lubię
Na tym forum także wpisy naszych pań (Mila , Eta) są pomocne
Osobiście nie odpowiada mi sposób odpowiadania Adama
13 sty 23:01
Dom: " "ja po prostu od dzieciństwa mówię co myślę"
i takich ludzi ja lubię "
Czyli jak idziesz ulicą i widzisz grubego człowieka to mówisz "weź się za ćwiczenia bo źle
wyglądasz" ? etc
13 sty 23:05
Mariusz:
Dom trochę cię rozumiem bo ja też nie lubię jak w wątkach założonych przeze mnie
ludzie piszą odpowiedzi niewiele wnoszące do tematu,
jednak czy aby na pewno wpisy z jednego wątku wystarczą
aby wysnuwać wnioski takie jak twój
13 sty 23:11
ABC:
wiesz co Dom ty chyba jednak trollem jesteś, językiem polskim posługujesz się dużo lepiej niż
matematyką
albo lewicowym ekologiem czy coś w ten deseń... a jeśli nie to zmień studia na dziennikarstwo
czy reklamę
Mila wykasuje to jeszcze przed północą mam nadzieję
13 sty 23:12
Mariusz:
ABC teraz nie ma już lewicy jest tylko partia która ma lewicę w nazwie a z lewicą
nie ma nic wspólnego
13 sty 23:25
Dom: ABC żaden ze mnie troll, po prostu temat mocno zboczył od pytania i poszło to w takim kierunku,
że postanowiłem napisać swoje przemyślenia, mimo że wiem jakie to forum− zadankowe. Widzisz
ABC, nie znamy się, nie wiesz kim jestem, ja nie wiem kim ty jesteś, więc po co ten jad
właśnie w tym stylu "lewicowy ekolog"− jestem CZŁOWIEKIEM, tak jak ty i reszta tu zebranych.
No chyba że ktoś nie jest to niech nie czyta, Ja mimo wszystko nie wyrzucę z siebie jadu, bo
lepiej napisać dobre słowo. P.S dziennikarstwo wcale nie jest takie złe, a ja mimo, że fizyka
u mnie kuleje, to zamierzam obronić tytuł inżyniera informatyki, PEACE
13 sty 23:26
V: 22:44
Jolanta kochana Jolu, ja po prostu szanuję swój czas, jeśli DOM napisałby dokładnie o
co mu biega, to zapewniam Cię, że dostałby odpowiedź już w drugiej linijce i to ode mnie a
tak..to wyszła pyskówka na 33 posty o niczym.
Dziwię się WAM wszystkim, że przez tyle lat nic się nie może zmienić na lepsze na tym forum,
nie dość, że są kłopoty z wklepaniem bardziej skomplikowanego wzoru, archiwum nie działa, nie
ma działów w których rozwiązywane byłyby poszczególne posty, wszystko leci jak groch z
kapustą, zakładka do fizyki nie działa, to jeszcze nie ma Hyde Parku, na którym większość
zamieszczanych tu tekstów znaleźć się powinna
14 sty 11:52
V=d:
Czyżby V= d...as ?
14 sty 13:09