Oblicz pochodną funkcji złożonej
MatiBaka: Cześc
Czy byłby ktoś mi w stanie pomóc w rozwiązaniu trzech pochodnych funkcji złożonej?
1)
f(x)= x1/4 * ln2(sin(5x2+x)
Obliczyłem pochodną z tego jako:
f'(x)= (1/4*x3/4)*ln2(sin(5x2+x4)+(x1/4)*2ln(sin(5x2+x4) +
((sin(5x2+x4))/x))*cos(5x2+x4)*(10x*5+4x3)
2)
f(x)= 2e−x3 + tg(2x)/(x4+1)1/2 = cos(5x)
3)
f(x)= (3arctgx+1/x2)(x2)
13 sty 19:25
MatiBaka: Nie zauważyłem wcześniej tych błedów w zapisie
Mam nadzieje, że tym razem poprawnie zapisze przykłady
1)
f(x)=4√x * ln2(sin(5x2 + x4 ) )
2)
f(x) = 2e(−x3) + tg(2x) / √x4 + 1 + cos(5x)
13 sty 19:30
MatiBaka: 3)
f(x) = (3arctgx + 1/x2)x2
13 sty 19:31
MatiBaka: f'(x)= 1/4*P4{x3} * ln2(sin(5x2 + x4) + 4√x * 2ln(sin(5x2 + x4)) * (sin(5x2 +
x4)) * cos(5x2 + x4)) * 10x*5+4x3
13 sty 19:34
janek191:
W 2) napisz ułamek za pomocą litery U lub zaznacz licznik i mianownik nawiasami
13 sty 19:46
MatiBaka: | | ( 2(−x3) + tg(2x)) | |
f(x) = |
| |
| | ( √(x4 + 1) + cos(5x)) | |
13 sty 19:53
MatiBaka: wrr jeszcze nie ogarniam tego zapisu
| | (2e(−x3) + tg(2x) | |
f(x) = |
| |
| | √(x4 + 1) + cos(5x) | |
13 sty 19:56