Podaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru m
Marcin: Podaj liczbę rozwiązań równania f(x)=|m| w zależności od parametru m.
Równanie: f(x)= − |2/x − 1| + 1
Poprawna odpowiedź:
0 rozwiązań dla m należącego od minus nieskończoności do −1 suma od 1 do plus nieskończoności
1 rozwiązanie dla m należącego do zbioru: −1, 0, 1
2 rozwiązania dla m należącego od −1 do 0 suma od 0 do 1
13 sty 19:24
Marcin: Czy ktoś przynajmniej jest pewien co do poprawności odpowiedzi w książce?
13 sty 20:21
Mila:
Najpierw napisz wzór f(x).
Ułamki piszemy za pomocą dużej litery U w taki sposób:
U{licznik} {mianownik} bez spacji między klamrami.
13 sty 22:02
janek191:
| | 2 | |
Czy f(x) = − I |
| − 1 I + 1 |
| | x | |
czy może
| | 2 | |
f(x) = − I |
| I + 1 ? |
| | x − 1 | |
13 sty 22:05
Marcin: janek191:
Pierwsza możliwość
Generalnie wyszło mi prawie to co jest w odpowiedziach. Z wykresu nie ma problemu tego
odczytać, ale już z równania nie mogę dojść do tego dlaczego dla 1 rozwiązania trzeba też
przyjąć m=0
Mila: Dzięki, na przyszłość będęjuż wiedział
14 sty 10:03
Blee:
| | ⎧ | −(2/x) + 2 dla x∊(0;2) | |
| f(x) = | ⎩ | 2/x dla x∊(−∞;0) u <2,+∞) |
|
| | 2 | | 2 | |
zauważ,że |
| ≠ 0 .... natomiast − |
| + 2 = 0 ⇔ x = 1 |
| | x | | x | |
14 sty 10:29