Obliczyć pochodną
nationArmy: (cosx)log4x
13 sty 18:48
Jerzy:
f(x) = elog4x*ln(cosx)i licz granicę wykładnika.
13 sty 19:14
Jerzy:
Upss.... i teraz licz pochodną,a nie granicę.
13 sty 19:29
nationArmy: Wyszlo mi:
(cosx)log4x=(1/xln4 * lncosx − log4x * tgx)
Jednak nie jestem pewny, czy wszystko poprawnie wykonałem.
13 sty 21:16
nationArmy: Czy ktoś jest wstanie rozwiać moje wątpliwości?
14 sty 19:00
Blee:
bzduuuura
14 sty 19:00
Blee:
((cosx)log4x)' = (elog4x * ln(cosx))' =
= elog4x * ln(cosx)*( log4x * ln(cosx) )' =
= (cosx)log4x*( log4x * ln(cosx) )' = ...
14 sty 19:02
nationArmy: ... = (cosx)
log4x*( log
4x * ln(cosx) )' = (cosx)
log4x(1/xln4 * ln(cosx) − log
4x *
1/cosx * (−sinx)
Czy dobrze to rozpisuje?
14 sty 19:54
Blee:
tak ... dobrze
14 sty 20:08
nationArmy: Mam więc pytanie, a nawet prośbę. Czy mógłbym prosić o nakierowanie, co zrobić z tym dalej,
gdyż w każdym przypadku dochodzę do tego, co jest wyżej. A brakuje mi pomysłu jak ugryźć to w
inny sposób.
14 sty 20:34
Blee:
nie do tego co powyżej bo powyżej nie było:
(cosx)log4x* ( ... to co Ci wychodziło )
14 sty 20:38
nationArmy: O, fuck!
Dopiero teraz zwróciłem uwagę, że napisałem tam znak równości, czyli poza tym pochodna jest
dobrze rozwiązana?
Przepraszam za kłopot!
14 sty 20:46
Blee:
tak
14 sty 20:50