aksjomat
Wolfik: Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla którego wielomian W(x)=x3+px−16 ma pierwiastek
podwójny.
13 sty 18:44
Saizou :
Jak ma pierwiastek dwukrotny to w(x)=(x−a)2(x−b)
13 sty 18:47
Wolfik: W(x)=(x2−2px+p2)(x−b)?
13 sty 18:54
Saizou :
Nie, musisz wymnożyć i porównać współczynniki.
13 sty 18:54
Wolfik: W(x)=x2+(−b−a)x+ab
teraz porównuję:
−b−a=p
ab=−16
13 sty 18:59
Wolfik: dobrze?
13 sty 19:20
Saizou :
(x−b)(x−a)2=
(x−b)(x2−2ax+a2)=
x3−2ax2+a2x−bx2+2abx−a2b =
x3+(−2a−b)x2+(a2+2ab)x−a2b
i przyrównujemy
−2a−b=0
a2+2ab=p
−a2b = −12
13 sty 19:29
ABC:
można to też zrobić z układu równań
x3+px−16=0
3x2+p=0
z drugiego p=−3x2 wstawione do pierwszego daje
x3−3x3−16=0
−2x3=16
x3=−8
x=−2
p=−12 i rzeczywiście
x3−12x−16=(x+2)2(x−4)
13 sty 19:32
Wolfik: | | 16 | |
z tego mogę wyliczyć b= |
| |
| | a2 | |
| | 32 | |
podstawiam do pierwszego równania i mam:a2+ |
| =p? |
| | a | |
13 sty 19:45
ABC: Wolfik ty kombinujesz jak koń pod górkę

b=−2a podstawiasz z pierwszego do ostatniego
2a
3=−16
a
3=−8
a=−2 to b=4
i na koniec p=4−16=−12
13 sty 20:17