matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Marcin:
oblicz granice
x
a) lim ln
= +
∞
x−3
x−>3+
x
3
b) lim ln
= (tutaj nie wiem jak dojśc do wyniku, bo mam [ln
] czyli ln(−
∞
) ?)
x−3
0
−
x−>3−
x
c) lim ln
= ... tutaj też nie wiem jak dosc do granicy równej 0, bo jak podstawię to
x−3
∞
mam ln
∞
x−>
∞
prosiłbym o pomoc
13 sty 18:40
Marcin:
nikt nie pomoże?
13 sty 19:12
Marcin:
13 sty 21:05
Leszek:
Wyznacz najpierw dziedzine , granice mozna liczyc dla dziedziny funkcji !
13 sty 21:14