Punkty A=(−4,2), B(2, −4), C= (3,1), D=(1,3) są wierzchołkami trapezu ABCD
a) Uzasadnij, że na trapezie ABCD mozna opisac okrąg
b) Napisz równanie okręgu opisanego na trapezie ABCD
Proszę o sprawdzenie, ponieważ nie mam odpowiedzi, a wyszedł mi "dziwny" promień i środek
a)
1. wyznaczam równanie prostej AB
2=−4a+b
−4=2a+b
−2=4a−b
−4=2a+b
6a= −6
a=−1
b= 6
y= −x+6
2. wyznaczam równanie prostej CD
1=3a+b
3=a+b
1=3a+b
−3=−a−b
a= −1
b=4
y= −x+4
Jest to na pewno trapez, ponieważ ma jedną parę boków równoległych
3. Wyznaczam długości ramion AC i BD
|AC| = √(3+4)2+(1−2)2 = √50
|BD| = p{ (3−2)2+(3+4)2 = √50 (nie mogę zrobić pierwiastka, bo robi się emotka, ale wiadomo
o co chodzi)
Odp a). Trapez jest równoramienny, więc można opisać na nim okrąg, gdyż suma przeciwległych
kątów wynosi 180 stopni
b)Wyznaczam punkt M, który leży w połowie boku |AB|
| −4+2 | 2−4 | |||
M=( | , | ) = (−1, −1) | ||
| 2 | 2 |
| −4+3 | 2+1 | −1 | 3 | |||||
N=( | , | ) = ( | , | ) | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
a= − | ||
| 7 |
| 1 | 3 | |||
y=7(x+ | )+ | |||
| 2 | 2 |
| 7 | 3 | |||
y= 7x+ | + | = 7x+5 | ||
| 2 | 2 |
| 5 | ||
x= − | ||
| 6 |
| 5 | ||
y= − | ||
| 6 |
| 5 | 5 | |||
S= (− | ; − | ) | ||
| 6 | 6 |
| 5 | 5 | |||
|AS| = √ | +4)2+(− | −2)2 (wszystko pod pierwiastkiem, znów jakis błąd) | ||
| 6 | 6 |
| 19 | −17 | 361 | 289 | |||||
|AS| = √( | )2+( | )2 = √ | + | (również wszystko pod | ||||
| 6 | 6 | 36 | 36 |
| 650 | ||
√ | ||
| 36 |
| 650 | 325 | |||
r2 = | = | |||
| 36 | 18 |
| 5 | 5 | 325 | ||||
(x+ | )2+(y+ | )2 = | ||||
| 6 | 6 | 18 |
! Tyle, że długości boków możesz policzyć wprost
ze wspłrzędnych wierzchołków
B = ( 2, − 4) C = ( 3, 1)
ISB I =I SC I
(
S1 = ( −1 , −1)
S2 = ( 2,2)
y = x
S = ( x, x)
( 2 − x)2 + ( − 4 − x)2 = ( 3 − x)2 + ( 1 − x)2
4 − 4 x + x2 + 16 +8 x + x2 = 9 − 6 x + x2 + 1 −2 x + x2
4 x + 20 = − 8 x + 10
12 x = − 10
| 5 | ||
x = − | ||
| 6 |
| −5 | ||
y = | ||
| 6 |
| 5 | 5 | |||
S = ( | , | ) | ||
| 6 | 6 |
| 5 | 23 | 11 | 529 | |||||
r2 = ( 3 + | )2 + (1+ U{5}6})2 = ( | )2 + ( | )2 = | + | ||||
| 6 | 6 | 6 | 36 |
| 121 | ||
= | ||
| 36 |
| 650 | ||
= | ||
| 36 |
| 5 | 5 | 325 | ||||
( x + | )2 + ( y + | )2 = | ||||
| 6 | 6 | 18 |