Dany jest sześcian, którego bok ma losową długość z przedziału [1,2]
ziela: Dany jest sześcian, którego bok ma losową długość z przedziału [1,2] o rozkładzie jednostajnym.
a) Oblicz wartość przeciętną objętości tego sześcianu
b) Wyznacz funkcję gęstości prawdopodobieństwa objętości
Nie mam pomysłu na rozwiązanie tego zadania, proszę o pomoc.
13 sty 16:57
Adamm:
X − bok
a) V = X3, EV = EX3 = ...
b) FX3(t) = P(X3≤t) = P(X≤3√t) <− oblicz pochodną
13 sty 18:07
ziela: Prosiłbym o sprawdzenie
Trochę się rozjechało, ale mam nadzieje, że jest czytelnie
a)
| | x4 | |
EV = EX3 = ∫−∞∞ x3 f(x) dx = ∫12 x3 dx = [ |
| ]12 = 3,75 |
| | 4 | |
b)
F
x3(t) = ... =F
y(
3√t)
| | d | | d | | 1 | |
g(t) = Fy(3√t) |
| = (3√t − 1) |
| = |
| |
| | dt | | dt | | 33√t2 | |
| | ⎧ | 0 dla t∉[1;8] | |
| fy(t) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | g(t) dla t∊[1;8] | |
13 sty 20:15
Adamm:
Oj, wczoraj zapomniałem.
a) fX(x) = 1 ale dla x∊[1, 2]
EV policzone ok.
b) nie do końca prawda
FY(t) = FX3(t) = ... = FX(3√t)
FX(3√t) = 3√t−1, ale tutaj uwaga, dla t∊[1, 23]
14 sty 15:00