Zadanie optymalizacyjne proszę szybko :( :( :(
ZombieAZA: Kontener w kształcie prostopadłościanu ma mieć pojemność 22,5 m3 i kwadratową podstawę. Koszt
1 m2 blachy potrzebnej do wykonania jego dna i pokrywy wynosi 20 zł a ścian bocznych 30 zł.
Jakie powinny być wymiary kontenera, aby koszt jego budowy był minimalny?
13 sty 14:43
V: zamiast czekac aż sie ktoś zlituje i po raz 100+ przepisze ci rozwiązanie, sam je wygugluj
13 sty 15:03
ZombieAZA: Próbowałam to obliczyć ale nie umiem połączyć w obliczeniach kosztu budowy a na internecie nie
znalazłam nic podobnego
13 sty 15:07
janek191:
| | 22,5 | |
V =Pp*h = x2 *h = 22,5 ⇒ h = |
| |
| | x2 | |
| | 90 | |
P = 2 x2 + 4 x*h = 2 x2 + |
| |
| | x | |
13 sty 15:17
ZombieAZA: Skoro podstawa to kwadrat więc V=a2*H,, a pole całkowite to P=2a2+4aH
v ma być równe 22,5 więc 22,5=a2*H −−> H=22,5/a2
P=2a2+4a*(22,5/a2)=2a2+90/a i to ma być minimalne więc pochodna
P'=4a−90/a2
Dalej obliczenia i wyszło mi że a3=22,5 więc a to pierwiastek 3−stopnia z 22,5 a to w
zaokrągleniu 2,82
H=22,5/a2 czyli w zaokragleniu 2,83
A co z resztą danych?
13 sty 15:19
janek191:
Powierzchnia będzie najmniejsza, więc i koszty najmniejsze niezależnie do podanych danych,
13 sty 15:26
ZombieAZA: Więc co mam ostatecznie zrobić? Czy moje obliczenia są poprawne?
13 sty 15:31
janek191:
Nie sprawdzałem tych obliczeń.
Może trzeba jeszcze obliczyć ten koszt blachy.
13 sty 15:36
ZombieAZA: A rzucisz swoim okiem na te obliczenia i posprawdzasz? Chcę być pewna
A po co ten koszt? Kurde dziwnie właśnie
13 sty 15:39
ZombieAZA: Koszt wyszedł mi 1275,768 zł w zaokrągleniu oczywiście
13 sty 15:46
janek191:
Obliczenia są ok

Pierwiastków 3 st. nie sprawdzałem.
13 sty 15:46
ZombieAZA: Ok dzięki. Myślisz więc że tak to trzeba zrobić? A koszt dodatkowo policzyć i tak zostawić?
13 sty 15:54
janek191:
Według mnie te dodatkowe dane były niepotrzebne. Ale lepiej zrobić więcej niż mniej
13 sty 15:55
ZombieAZA: Pewnie tak, dzięki za pomoc
13 sty 15:56