matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
c. geometryczny
n:
Ile jest równy pierwszy wyraz ciągu geometrycznego skoro a3 = 6 i a5 =
1
2
? A. 72 B.
1
2
C. 12 lub −12 D. 900 lub −900
13 sty 13:46
Jerzy:
a
5
= a
3
*q
2
a
3
= a
1
*q
2
13 sty 13:55
salamandra:
a5
= q
2
a3
13 sty 13:55
Jerzy:
Podziel obustronnie stronami i oblicz a
1
13 sty 13:56
janek191:
a
5
= q
2
a
3
0,5
1
=
= q
2
6
12
1
a
3
= a
1
*q
2
⇒ a
1
= a
3
: q
2
= 6 :
= 72
12
13 sty 13:57
Jerzy:
a
3
2
= a
1
*a
5
1
36 = a
1
*
2
a
1
= 2*36 = 72
13 sty 13:58
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick