aksjomat
Wolfik: | | a+b | |
Niech a<b<c oraz f(x)=(x−a)(x−b)(x−c). Uzasadnij, że f( |
| )>0 |
| | 2 | |
13 sty 13:29
Saizou :

Zadajmy dla jakich x funkcja f przyjmuje wartości dodatnie.
x∊(a,b) ∪ (c, +
∞)
| | a+b | |
Wystarczy pokazać, że w tym przedziale mieści się x= |
| |
| | 2 | |
13 sty 13:34
Wolfik: | | b−a | | a−b | | a+b−2c | |
f( |
| )( |
| )( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
b−a jest >0
a−b<0 ⇒iloczyn jest dodatni i >0
a+b−2c<0
CND
dobrze?:(
13 sty 13:34
Saizou :
W zadaniu masz powiedziane tylko, że a<b<c
nie wiadomo czy są to liczby większe od zera
13 sty 13:36
jc: Co to jest?
CND? Chyba jednak coś innego.
13 sty 13:39
Wolfik: | | a+b | |
skoro (a,b)>0 to a+b>0 i |
| >0? |
| | 2 | |
CND(co należało dowieść)
13 sty 13:46
jc: Należało dowieść, że a+b−2c < 0?
13 sty 13:48
Wolfik: | | a+b | |
należało dowieść, że f( |
| )>0 nie wiem co mam dalej zrobić |
| | 2 | |
13 sty 13:56
Saizou :
Przedział nie może być > 0
idąc twoim tokiem rozumowania
| | a+b | | b−a | | a−b | | a+b−2c | |
f( |
| )= |
| • |
| • |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | b−a | |
Z założenia mamy, że a<b → b−a > 0 → |
| > 0 |
| | 2 | |
| | a−b | |
Z założenia mamy, że a<b → a−b < 0 → |
| < 0 |
| | 2 | |
Należy pokazać, że a+b−2c<0
a<c
b<c
====+
a+b<2c
a+b−2c<0
13 sty 13:59
Wolfik: a+b<2c⇒a+b−2c<0
tylko co jeśli a,b,c są <0? i tak one zamienią się na dodatnie przez to, że np. a<b?
13 sty 14:15
Saizou :
Tak, zauważ, że nie uwzględnialiśmy znaków poszczególnych liczb, jedynie wyrażeń.
13 sty 14:16
Wolfik: ale w tym przypadku wystarczą same wyrażenia i to jest już skończony dowód?
13 sty 14:20
Saizou : + komentarz o iloczynie 3 liczb z czego jedna jest dodatnia, a dwie ujemne, zatem iloczyn jest
dodatni
13 sty 14:21
Wolfik: dziękuję bardzo!
13 sty 14:21