Przybliżona z nadmiarem odległość
rafał: Przybliżona z nadmiarem odległość pomiędzy dwoma domami wynosi 8m. Przy jej pomiarze popełniono
błąd bezwzględny równy 44,5 cm. Błąd względny tego pomiaru zaokrąglony do 0,1% wynosi:
A. 6% B. 5,9% C. 5,8% D. 0,1%
proste zadanie, a w głowie jakaś totalna pustka
13 sty 13:26
ite:
| | |rzeczywista odległość − przybliżona odległość| | |
błąd względny = |
| |
| | rzeczywista odległość | |
13 sty 13:37
ite:
błąd bezwzględny = |rzeczywista odległość − przybliżona odległość|
13 sty 13:39
rafał: wzory znalazłem, tylko co pod co podstawić?
13 sty 13:44
ite:
8 m − przybliżona odległość (zamień na centymetry)
44,5 cm − błąd bezwzględny
ze wzoru 13:39 wylicz rzeczywistą odległość
wstaw ją i błąd bezwzględny do wzoru 13:37
13 sty 13:48
ite: Jeszcze mogą się przydać wzory:
odległość przybliżona z nadmiarem = rzeczywista odległość + błąd bezwzględny
odległość przybliżona z niedomiarem = rzeczywista odległość − błąd bezwzględny
| | błąd bezwzględny | |
błąd względny = |
| |
| | rzeczywista odległość | |
13 sty 13:54
V: lepiej mu policz to do końca, bo jak się chłop pomyli o 0,1% to czarna dziura
13 sty 15:06
rafał: coś spieprzyłem, bo wyszło mi 0,058

i nie jest to prawidłowa odpowiedź
18 sty 22:03
ABC:
jaki typ.. 0,058 to jest to samo co 5,8 %
18 sty 22:05
rafał: facepalm...
19 sty 21:32