W równoległoboku ABCD bok DC ma długość dwukrotnie większą
n: W równoległoboku ABCD bok DC ma długość dwukrotnie większą od długości promienia okręgu r
opisanego
na trójkącie ABD (rysunek w linku, niestety nie jestem sobie w stanie poradzić z rysowaniem
tutaj

).
Wiedząc, że kąt ostry tego równoległoboku ma miarę
30°, wykaż, że stosunek długości sąsiednich boków równoległoboku ABCD jest równy
√3/2 .
https://imgur.com/TtQHOsI
Saizou :

ΔABD jest prostokątny (30, 60, 90), ponieważ kąt ADB jest oparty na średnicy.
|AB|=2r, ponieważ |AB|=|CD| (z własności równoległoboku)
Wówczas mamy
|BD|=r
|AD|=r
√3, zatem