Wyznaczanie ze wzoru
maqki: Wyznacz H
d2=√H2−d2 √3a2−4d22
13 sty 11:28
Jerzy:
| | 4d4 | |
H = √W , gdzie: W = |
| + d2 |
| | 3a2 − 4d2 | |
13 sty 11:32
maqki: Mógłbym wyjaśnić trochę ? Bo nic nie rozumiem co tam się właśnie staneło
13 sty 11:39
maqki: W sensie podstawiam za H2 W i liczę normalnie czy coś tam magicznego się stało ?
13 sty 11:41
Jerzy:
1) mnożysz obustronnie przez 2
2) dzielisz obustronnie przez √3a2 − 4d2
3) podnosisz obustronnie do kwadratu
4) przenosisz d2 na drugą stronę
5) pierwiastkujesz
13 sty 11:43
maqki: Dobra już ogarnąłem. Takie proste a nie wiem czemu za każdym razem mi źle wychodziło.
Dzięki
13 sty 11:43