Pochodna
M: Wiecie może od czegp tu zacząć?
napisz rownania stycznych do wykresu funkcji f(x) = x2 przecinających osie układu
współrzędnych xOy w takich punktach A i B, aby AOB miał pole 2.
13 sty 01:20
Blee:
1) wzór na styczną do funkcji f(x) w punkcie C(x
0,y
0)
y = f'(x
0)*(x−x
0) + f(x
0) ⇔ y = 2x
0(x−x
0) + x
02 ⇔ y = x
0(2x − 2x
o + x
o) ⇔
⇔ y = x
0(2x − x
0)
2) punkty przecięcia się z osiami:
a) z osią OX
| | x0 | |
0 = x0(2x−x0) −> (dla x0 ≠ 0 mamy wtedy) x = |
| |
| | 2 | |
b) z osią OY
y = −x
02
3) zauważ, że otrzymujesz trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości:
| | x0 | | x03 | |
PΔ = | |
| |*|−x02| = | |
| | = 2 ⇔ x0 = ±3√4 |
| | 2 | | 2 | |
4) wracamy do do wzoru stycznej i podstawiamy te x
0
5) SPRAWDZAMY
13 sty 01:33
Blee:
tfu ... zapomniałem podzielić przez 2 w polu ... więc x
0 = ± 2 (o wiele ładniejsza liczba

)
13 sty 01:34
Blee:

na rysunku zaprezentowana JEDNA z dwóch stycznych spełniających ten warunek ... zauważ, że
faktycznie − masz trójkąt o przyprostokątnych równych 1 i 4 ... więc pole tego trójkąta to
faktycznie 2[j
2]
13 sty 01:36
M: Dzieluję bardzo za wytłumaczenie sama bym na to nie wpadla
13 sty 09:10