Twierdzenie Pitagorasa w układzie
Asia : cześć

chcę abyście zerknęli czy dodrze robię

oblicz długość odcinka A,B jeżeli
a.) A=(5,3) B=(3,5)
AB=p{x2−y2)
2+(y2−y2)
2=p{ (3−5)
2+(5−3)
2= 4+4=
√8=2
√2
jeśli to nie tak mogę prosić o pokazanie dziękuję
23 lut 19:02
tim: Dobrze.
Ogólnie to zadanie polega na wykorzystaniu tw. Pitagorasa

.
Wynik dobry.
23 lut 19:04
Asia : dzięki ale powiedz czy to zadanie można zrobić na tej samej zasadzie
bo mi nie wychodzi
wierzchołki trójkąta ABC mają współrzędne A=(0,3)B=4,o), C=(2,4)
a. oblicz długość boków trójkąta
b. sprawdź rachunkami , czy trójkąt ABC jest prostokątny
23 lut 19:13
tim: Taka sama zasada.
Znajdujesz boki AB, BC oraz AC.
I sprawdzasz, czy krótszy bok2 + średni bok2 = najdłuższy bok2
23 lut 19:15
Asia : acha dzięki wielki

i
23 lut 19:18