wzór ogólny funkcji f w postaci ogólnej
nieJa: Liczba 10 jest miejscem zerowym funkcji kwadratowej f. Funkcja ta jest rosnąca wtedy i tylko
wtedy, gdy x ∈ 〈4, +∞), a w przedziale 〈6, 8〉 przyjmuje wartość największą równą –5. Wyznacz
wzór funkcji f w postaci ogólnej.
13 sty 00:28
Blee:
1) Liczba 10 jest miejscem zerowym funkcji kwadratowej f.
Oznacza, że mamy funkcję postaci: f(x) = a(x−10)(x−b)
2) Funkcja ta jest rosnąca wtedy i tylko wtedy, gdy x ∈ 〈4, +
∞).
Oznacza, że x
wierzchołka = 4 oraz, że a>0
3) a w przedziale 〈6, 8〉 przyjmuje wartość największą równą –5.
A to ZAPRZECZA temu co masz podane w (1) i (2) i się 'kupy nie trzyma'

SPRAWDŹ ZADANIE
13 sty 00:44
Jolanta: miejsce zerowe czyli y=0 dla x=10
dla x=4 jest wierzchołek ,wierzchołeek jest osia symetrii paraboli ,mozemy oblicyć drugie
miejsce zerowe
x
1=−2
mamy dwa miejsca zerowe czyli zapisujemy w postaci iloczynowej
y=a(x+2)(x−10)
jeżel parabola rosnie w przedziale <6,8> to wartośc najwieksza −5 jest dla x=8
−5=a(8+2)(8−10)
−5=a*(−20)
13 sty 02:04
13 sty 11:58