Stereometria
Kasia: W graniastosłupie trójkątnym prawidłowym ABCA'B'C' krawędzie boczne majaą długość 24 a trójkąt
BCA' ma pole powierzchni równe 56√3. Oblicz wysokość podstawy tego graniastosłupa.
Bardzo prosze o pomoc, nie wiem jak sie za to zabrać a potrzebuje na jutro rozwiązanie
12 sty 23:50
Jolanta: co jest w podstawie?
13 sty 00:06
Kasia: trójkąt równoboczny
13 sty 00:09
Jolanta: czyli masz podane pole trójkąta 56√3
a wzór na pole?
13 sty 00:11
Jolanta: o nie nie zauwazyłam prima
13 sty 00:12
Jolanta: wysokość trójkąta BCA' jest przeciwprostokątną trójkąta o przyprostokątnych 24 i h podstawy
tak?
13 sty 00:20
Kasia:
13 sty 00:30
Kasia: podstawa CB i ramię CA' i BA'
13 sty 00:31
Kasia: wydaje mi się że to tak powinno wygladac ale nie wiem jak sie za to zabrać
13 sty 00:31
Szkolniak: Wysokość wyszła mi 2√3, masz odpowiedź do tego zadania?
13 sty 00:34
Kasia: nie znam właśnie
13 sty 00:42
a@b:
Kasia sprawdź czy dobrze przepisała treść i dane
13 sty 00:44
Szkolniak: 1) Oznaczmy bok trójkąta w podstawie przez a
2) Rysujemy wysokość w trójkącie ABC, padającą z wierzchołka A na odcinek BC, oznaczmy ją jako
d
| | a√3 | |
d równe jest wysokości trójkąta równobocznego, zatem d= |
| |
| | 2 | |
3) Rysujemy wysokość w trójkącie A'BC, z wierzchołka A' na odcinek BC i oznaczmy jako h
4) Pitagoras w trójkącie prostokątnym, gdzie jego przyprostokątnymi są d i 24, a
przeciwprostokątną h
Wyznacz teraz h za pomocą a
| | ah | |
5) Pole trójkąta A'BC mamy, wzór na jego pole to |
| (h wyrażone za pomocą a) |
| | 2 | |
Przyrównujesz podane pole do wzoru i masz równanie z jedną niewiadomą
Rozwiązujesz i obliczasz "a"
13 sty 00:45
Kasia: a@b, zadanie przepisałam poprawnie ale to są zadania takie internetowe i niekiedy tu są błędy w
treści
13 sty 00:52
a@b:
| | 1 | | 2P | |
P(BCA') = |
| ax to ax=2P ⇒ x= |
| |
| | 2 | | a | |
z tw. Pitagorasa w ΔEAA
'
| | a√3 | | 3a2 | |
h2=x2−H2 oraz h= |
| to h2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
i trzeba rozwiązać to równanie dwukwadratowe z niewiadomą a >0
po wyliczeniu "a"
Przy takich danych jak podałaś , to mi wychodzą koszmarne liczby
13 sty 01:00
Szkolniak: Mi delta wyszła 5760000 i tym samym a=4, doliczyłaś do końca a@b?
13 sty 01:05
Kasia: (a*√3/2)2+242=h2
h*a*1/2=56*√3 ?
13 sty 01:07
Jolanta: jakieś dziwne liczby mi wychodza.A wiesz juz jak to robimy?
13 sty 01:07
Kasia: bo dziwne wyniki mi z tego wychodzą
13 sty 01:07
Kasia: mi wyszło około 7.78192 z tego
13 sty 01:07
13 sty 01:08
a@b:
Szkolniak
Nie liczyłam dalej....
13 sty 01:10
Szkolniak: Mój błąd, rzeczywiście wychodzą koszmarne liczby
13 sty 01:21
Kasia: odpowiedzią niby jest 6.928203230276
13 sty 01:21
Jolanta: 24
2+h
p2=720
√x=12
√5
| 4*12√5 | |
| =24√5 nie wychodzi pole jak w zadaniu |
| 2 | |
13 sty 01:28
Kasia: z tego co widze to 6.928203230276 jest 2 razy wieksze od wyniku Szkolniaka (4) bo 4*√3*1/2 to
równo połowa więc prawdopodobnie a powinno być 8
13 sty 03:37