kąty ostre trójkąta prostokątnego
ziuta: Kąty ostre trójkąta prostokątnego mają miary α i β, pomiędzy którymi zachodzi związek
8sin2α + cos2β = 1. Wówczas:
A. tgα =13
B. tgα =√2/4
C. tgα =√3/4
D. tgα = 12
Proszę o pomoc
12 sty 23:27
ABC:
Lecz Ziuta gdy wytrzeźwieje człowiek wtedy inny gust ma inny smak

cosβ=cos(90−α)=sinα
| | 1 | | √2 | |
9sin2α=1 , kąt ostry, to sinα=1/3 to cosα=2√2/3 to tgα= |
| = |
| |
| | 2√2 | | 4 | |
odpowiedź B
12 sty 23:36
a@b:

sinα=cosβ
a=
√9−1=2
√2
tgα= ...........
Odp: B
12 sty 23:56