malejący ciąg geometryczny
ziuta: Pierwszy wyraz malejącego ciągu geometrycznego (an) jest równy 200/3 , a trzeci wyraz tego
ciągu jest równy 0,(6). Wynika z tego, że w ciągu tym:
A. a5=1/25
B. a5=1/50
C. a5=1/75
D. a5=1/150
Proszę o pomoc
12 sty 23:17
ABC:
Oh ziuta ja wiem że nie ma brzydkich kobiet tylko wina czasem brak
| a5 | | a3 | |
| = |
| z tego sobie oblicz , odp D |
| a3 | | a1 | |
12 sty 23:24
Jolanta: Może się przyda a
n=a
1*q
n−1
a
2=a
1*q
| | a5 | |
a5=a1*q4=a2*q3=a3*q2=a4*q g2= |
| |
| | a3 | |
| | 200 | | 2 | |
mamy a1= |
| a3=0.(6)= |
| |
| | 3 | | 3 | |
13 sty 00:04