8 | ||
wiedząc, że stosunek pole P1 rombu do pola P2 czworokąta ABCD jest równy | ||
3 |
1 | ||
P(rombu) =P1=a2sinα i P(ABCD)=P2= | *|AC|*|BC|= 2r2 | |
2 |
P1 | 8 | 2r2 | 3 | r | √3 | 4r√3 | |||||||
= | ⇒ | = | ⇒ | = | ⇒ a= | ||||||||
P2 | 3 | a2 | 8 | a | 4 | 3 |
2r | √3 | |||
h=2r i sinα= | = | ⇒kąt ostry α=60o | ||
a | 2 |
4r√3 | ||
a= | = d1=|NL| to d2=|KM|=a√3 =4r | |
3 |
1 | ||
Poprawiam zapis ... P(ABCD)=P2= | *|AC|*|BD|*sinα | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |