Wykaż, że x+2/x-2 jest niewymierne.
Filipasek: Cześć!
Dostaliśmy na zadanie taki przykład:
Wykaż, że jeśli x jest niewymierne, to x+2/x−2 jest niewymierne.
Nikt od nas za żadne skarby nie wie, jak to ugryźć, jak już coś wychodzi, to okazuje się, że
dzielimy przez (b−a), które może być =0.
Z góry dzięki za pomoc!
12 sty 21:44
12 sty 21:55
Filipasek: Tak
12 sty 22:00
Saizou :
Przypuśćmy, że wyrażenie
| x+2 | | x−2+4 | | 4 | |
| = |
| =1+ |
| |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | |
jest wymierne, tzn. można je przedstawić w postaci ilorazu liczb całkowitych
a to jest sprzeczne, bo po lewej stronie masz liczbę niewymierną a po prawej wymierną
12 sty 22:04
ABC:
ilu was tam jest na tą szóstkę za pracę domową chętnych?
12 sty 22:04
ABC:
Saizou jakieś błędy rachunkowe chyba po drodze, a to można rozumowaniem bez rachunków też
zrobić
12 sty 22:07
Saizou :
Znak jest trzaśnięty, ale idee można zrozumieć
12 sty 22:08
ABC:
no można, chociaż można też tak rozumować: aby 1+4/x−2 było wymierne to 4/x−2 musi być
wymierne, i dalej x−2 musi być wymierne
a to sprzeczność z tym że x jest niewymierne
12 sty 22:10
Saizou : Za dużo pisania "wymierne"
12 sty 22:11